Vesele ' 90-te

25 Nov, 2010

Da li želite da postanete "GASTARBAJTER" ???

Generalna — Autor boske90 @ 22:08

Veoma je bilo devedesetih bilo popularno videti ili postati "Gastarbajter". Tako da ko želi, kad pročita ovaj članak može da proba da postane.

Prvo da bi postali gastarbajter moramo znati kako je nastao taj popularan pojam. Nastao je od imena Gastara Baytara, državljanina Turske, koji se nakon mlado tuskre revolucije, zaputio za Nemačku, u nadi da će mu tamo biti dozvoljeno da praktikuje islamski fundamentalizam. Tako da je Bayatarova avantura ubrzo postala primer za pojedince, naroda sličnih njegovom. Tako da je tu nemačka auto-indrustija dobila veoma nekvalifikovanu armiju za sastavljanje raznih delova za kola, retrovizore npr. Naravno te poslove su odbijali da rade roboti( Pošto je na zapadu sindikat robota veoma jak Laughing). Tako da je dosta naših ljudi sledilo Bazatorovu avanturu.

Dolazimo i do drugog dela priče, možda jedne od najbitnih za ovo a to je, kuda ići???

Spakovao si stvari, poneo si dovoljno uspomena na svoj zavičaj u raznim oblicima. Još samo da odlučih kuda ići, naravno predlažem  neke germanske zemlje. Može da se ode u i Veliku Britaniju ili Kanadu ali tamo ćeš biti više emigrant a ne pravi gastarbajter. Ti ne moraš tako daleko jer za 25 godina možeš da se vratiš časkom svojim novim kolima do kuće i pohvališ se svojim uspesima. A najbitnije od svega je da izabereš mesto sa mnogo slova npr: Recklingausen ili Wilhelmshaven, da odmah se u nazivu primeti da je to inostranstvo.

I do stižemo i do trećeg dela priče, a to je kako se ponašati???

ZLATNO PRAVILO!!! Ako želiš da budeš pravi gastarbajter uvek ma bilo gde da se nalaziš ponašaj se kao kod svoje kuće onako kako si navikao. Naravno nisi ti došao tamo zato što to voliš, došao si da zaradis za BMW-a i Mercedes, i da zaradiš pare da završiš kuće koje si započeo. Naravno domaći jezik koristiš samo u samoodbbrani, i družiš se samo sa našima. Prvo kad stigneš odeš u zavičajni klub, i proveriš da li su oni dovoljno naši. Tvojim odlaskom u tuđinu uvek možeš da se žališ da ti nedostaje domovina, a tvoju atmosferu rodne grude dobijaćeš na kašičicu od estradni umetnici iz domovine. Svojoj deci obezbedi pasoše zemlje u kojoj si, ali moraš im usaditi ljubav prema livadama i njivama. Naravno ako u domovini dođe do nekog oružanog sukoba, nisi dužan da aktivno učestvuješ, ali si dužan da finansiraš.

Ukoliko se donese zakon o glasanju iz dijaspore, naravno dužani si da glasaš za onog kandidata koji će ostaviti zemlju u stanju kakva je bila kada si ti otišao.  Naravno ti najbolje znaš kako je na zapadu, nas u domovini to ne zanima. Tako da ako neko odluči da ode u te vode, srećan mu put, i uživaj u svojoj patnji rasejanja. Što si dalje od domovine to si veći patriota! ŽIVIO!!!

Tongue out 


Komentari

 1. bio bi gastarbajter da zaradim za jednog BMW-a i odma nazad u majku SRBIJU

  Autor bmwsrbija — 26 Nov 2010, 01:22

 2. Ne čini mi se baš ve toliko jednostavno,kako ti opisuješ,kofere u ruke,uspomene u srcu i idemo....

  Autor djura77 — 26 Nov 2010, 09:10

 3. Rec 'gastarbajter' je nastala od nemacke reci 'Guest' sto znaci gost i 'Arbeiter' sto znaci radnik, u bukvalnom prevodu gost-radnik. Ja mislim da se tu nigde ne pominje drzavljanin turske! Ostalo ne bih ni komentariso jer mislim da predstavlja ortodoksnu glupost!

  Autor joleSRB — 26 Nov 2010, 12:33

 4. Mislim da je pisac hteo da napravi šaljivu priču,pa je izmislio genezu te reči.Mislim?

  Autor didiland — 26 Nov 2010, 14:00

 5. Odes na zapad oformis klan/grupu i operises gradom i zemljom posle godinu dana imaces i za BMW 7-icu :) 100%

  Autor SerbischenStolz — 26 Nov 2010, 14:20

 6. @djura77 sto si se istripovao???
  nije ovo bukvalo uputstvo kako dapostanes gastarbajter nego zanimljiva prica

  Autor bmwsrbija — 26 Nov 2010, 15:32

 7. @didiland je u pravu, teo sam samo da napravim jednu šaljivu priču na sve to, ali izgleda da su me neki svatili previše ozbiljno, ali dobro svako ima pravo na mišljenje...

  Autor boske90 — 26 Nov 2010, 19:06


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu